Ілюстрація REUTERS

Ціна російської нафти Urals (CIF порт Роттердам) у понеділок, 30 березня, знизилася до $13 за барель, повідомило агентство Argus.

Читайте такожБензин на українських АЗС може подешевшати ще на 3 гривні - експерт

Urals продається з дисконтом до північноморського Argus North Sea Dated, що відбиває вартість північноморської легкої нафти. У понеділок знижка становила $4,75 — це максимум з червня 2008 року.

Відео дня

Вартість Urals c поставкою у Середземномор'ї подешевшала до $15,25 за барель, це мінімальне значення з червня 1999 року.

Умови поставки CIF означають, що в підсумкову ціну включені витрати на фрахт до порту призначення і страхування вантажу, які бере на себе продавець.

На умовах поставки FOB (продавець забезпечує витрати з доставки вантажу на борт судна в порту відвантаження, а вартість фрахту та імпортне оформлення бере на себе покупець) розрахункова вартість партій Urals ще нижча (обчислюється шляхом віднімання вартості фрахту, страхування тощо). Розрахункова ціна Urals в російських портах становила в понеділок 30 березня: на умовах FOB Новоросійськ — $12,96 (знижка до північноморського датованого — мінус $4,79) та на умовах FOB Приморськ — $11,41 (знижка — мінус $6,34), повідомили РБК в Argus.

Зниження Urals до рівня менш як $15 за барель призведе до різкого зниження нафтогазових доходів бюджету РФ.

У найближчі три-чотири місяці на ціну впливатимуть два шокових фактори — катастрофічне падіння попиту на нафту через поширення коронавірусу і цінова війна Росії та Саудівської Аравії, пишуть аналітики Bank of America в огляді від 30 березня. За їх оцінками, до 2020 року попит на нафту впаде на рекордні 4,5 млн бар. у добу, ціна сорту Brent в середньому становитиме $37, але в найближчі тижні може опускатися нижче $20 за барель. На фізичному ринку ситуація ще гірша: у багатьох регіонах світу нафта продається менш ніж за $10 за барель, а в деяких районах вже негативні ціни (постачальники змушені доплачувати, щоб у них забрали нафту), пише Bloomberg.

Наступного року Brent може подорожчати до $45 за барель на тлі колапсу видобувних проектів і відновлення попиту на нафту, але ситуація залишається вкрай непередбачуваною, оскільки абсолютно не ясно, як виглядатиме картина споживання після коронавірусу, резюмує Bank of America.