Найбільші витрати в тарифах припадають на фонд оплати праці працівників / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), опублікувала на своєму сайті структуру тарифів водоканалів України для інформування споживачів.

Читайте такожУ Києві комунальники зазивали містян заплатити за послуги (відео)

У повідомленні регулятора йдеться, що, згідно з чинним законодавством, споживачам гарантовано право на доступ до інформації про тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

Відео дня

"З метою забезпечення споживачів ключовою інформацією про тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення ліцензіатів НКРЕКП, на офіційному веб-сайті НКРЕКП розміщена графічна інформація про структуру цих тарифів та факторів, що впливають на їх розмір", - йдеться в повідомленні.

Згідно з розміщеною інформацією, середньозважений тариф на водопостачання по країні становить 10,15 гривні за кубометр (без ПДВ). Найбільші витрати припадають на фонд оплати праці працівників – 39%, на електроенергію – 23,4%, на придбання води – 5,4%, на ремонт, включаючи матеріали – 5,7%. При цьому прибуток водоканалів в тариф на цю послугу закладений у розмірі 4,5%.

Середньозважений тариф на централізоване водовідведення по країні становить 8,20 гривні за кубометр (без ПДВ). Найбільші витрати припадають також на оплату праці працівників – 47,1%, електроенергія – 19,4%, а прибуток у тарифі закладена у розмірі 6,3%.

На сайті НКРЕКП міститься детальна інформація про структуру тарифів 52 водоканалів України, які є ліцензіатами регулятора.

Як повідомляв УНІАН, у лютому НКРЕКП підвищила тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на 2020 рік.

Загалом регулятор підвищив тарифи для більше ніж 40 підприємств країни.