Фото УНИАН

Держкомпанія «Енергоатом» поставила на Запорізьку атомну електростанцію першу партію ядерного палива американської компанії Westinghouse, йдеться в повідомленні станції. 

«У рамках програми диверсифікації ядерного палива на АЕС України, розробленої ДП «НАЕК «Енергоатом», на Запорізьку АЕС було поставлено першу партію ядерного палива компанії Westinghouse», - йдеться в повідомленні. 

Як зазначається, ядерне паливо було виготовлено на потужностях Westinghouse у Швеції. 

Відео дня

«При прийманні палива на ЗАЕС були присутні представники компанії-виробника. Вхідний контроль палива пройшов без зауважень», - повідомила прес-служба. 

Також наголошується, що завантаження нового палива відбуватиметься після схвалення Державної інспекції ядерного регулювання України.

«Її фіналом стане отримання дозволу регулюючого органу на завантаження тепловиділяючих зборок Westinghouse в активну зону енергоблоку №5, проведення якого заплановано на травень 2016 року», - наголосили в повідомленні. 

Повідомляється, що в планах, якщо дозволять результати дослідної експлуатації, завантаження такого палива буде виконано на енергоблоках №3, №4, №1. 

Читайте такожУкраїна протягом 2-3 років зменшить залежність від російського ядерного палива - Демчишин

Як повідомляв УНІАН, у рамках диверсифікації джерел поставок ядерного палива для атомних станцій Україна планує в 2016 році придбати у Westinghouse більше третини палива для АЕС, тоді як минулого року майже все паливо поставлялося з Росії.

У березні поточного року Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці. У квітні ЮУАЕС підключила цей блок до енергосистеми країни.

В інтерв'ю УНІАН голова Westinghouse Денні Родерік заявляв, що його компанія готова впровадити своє паливо на всіх атомних електростанціях України.

У свою чергу, в Міненерговугілля зазначали, що Україна планує в 2016 році використати паливо американсько-японської компанії Westinghouse на трьох блоках вітчизняних атомних станцій з 15.