Закон «Про принципи функціонування ринку природного газу» не дозволяє заулчати інвестиції для розвитку підприємств газодобувної сфери.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловили сьогодні на прес-конференції в Києві експерти з енергетичних питань Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО (Центр Разумкова), Валерій БОРОВИК ("Нова енергія України").

Зокрема, складнощі із залученням інвестицій виникатимуть у зв`язку з тим, що держава залишає за собою право встановлювати ціни, за якими газодобувні компанії зможуть продавати видобутий газ внутрішнім споживачам. При цьому, відзначили експерти, немає жодних сумнівів, що ціни будуть, як і зараз, занижені з політичних причин.

Відео дня

«Ті організації, які видобуватимуть газ, - а частка держави в цих організаціях більше 50%, - зобов`язані будуть продавати його за цінами, які встановлюються державою. Мені здається, що за таких обставин мало хто з серйозних інвесторів прийде на українські підприємства газовидобутку», - відзначив Б.Соколовський.

У свою чергу, В.Омельченко відзначив, що ціни, за якими видобувні підприємства зможуть продавати газ, дозволять їм лише покривати виробничі витрати. «Там будуть враховані лише експлуатаційні витрати, і жодних інвестиційних коштів на розвиток галузі. Такий механізм діє тривалі роки, і це привело до повної деградації газової галузі, оскільки інвестиції не йдуть», - відзначив експерт.

Разом з цим, Б.Соколовський підкреслив, що норма закону, яка визначає порядок доступу суб`єктів ринку до системи транзиту через Україну, практично «виписана під «Газпром».

«Таке враження, що закон виписаний під «Газпром». Згідно з цим законом, «Газпром збут Україна» (дочірня компанія ВАТ «Газпром», створена для роботи на українському ринку – УНІАН) матиме необмежені права”, - відзначив експерт.

Серед позитивних моментів документа всі експерти відзначили розмежування в законі

функцій транзиту, видобутку і розподілу газу, що, на їх думку, відповідає загальноєвропейським правилам.

Як повідомляв УНІАН, 9 липня Верховна Рада України прийняла в цілому Закон «Про принципи функціонування ринку природного газу».