Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ очікує від компанії Shell (Нідерланди) початку розвідки та подальшого видобування сланцевого газу на території України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося під час зустрічі В.ЯНУКОВИЧА з головним виконавчим директором компанії Shell Петером ВОЗЕРОМ, яка відбулася сьогодні у Давосі в рамках участі Президента України у Всесвітньому економічному форумі.

«Я позитивно оцінюю ваше рішення розпочати видобуток сланцевого газу в Україні», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Відео дня

При цьому він зауважив, що проблемні питання, які мала компанія Shell в Україні, вже вирішені, зокрема, у судовому порядку.

«Зараз я від вас чекаю ефективних дій з початку розвідки родовищ газу, які є на кордоні Харківської і Донецької областей, і початку його видобування», - заявив Президент України під час зустрічі з керівником компанії Shell.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2010 року міністр палива та енергетики України Юрій БОЙКО Україна розраховує до кінця року створити спільне підприємство (СП) з компаніями Shell (Нідерланди) і ExxonMobil (США) з видобування вугільного метану і сланцевого газу на території України.

При цьому він додав, що “ми близькі до того, щоб підписати спільне підприємство з ними, і я упевнений, що ми формалізуємо наші відносини ще до кінця цього року... Перспективи там у нас, я б сказав, дуже добрі, оскільки почнемо навіть з вугільного метану, не так сланцевий газ, як вугільний метан”.

За прогнозами, Україна через 3-4 роки зможе видобувати від 7 до 10 млрд. куб. м на рік цих енергоресурсів.

Довідка УНІАН. Сланцевий газ – природний газ, що видобувається із сланцю, поширеної осадкової породи.

Сланцевий газ змінив енергетичний ринок США і забезпечує 15-20% видобутку. У 2009 році США, вперше з 2001 року, обігнали Росію з видобутку газу, здебільшого за рахунок сланцевого газу.

Найбільші нафтові компанії, включаючи ExxonMobil і Shell, одержали ліцензії на пошук сланцевого газу у Швеції, Польщі, Німеччині і Франції. Таким чином, сланцевый газ може невдовзі прийти до Європи, змінивши баланс сил в її відносинах з Росією.

Міністерство екології і природних ресурсів України планує залучити міжнародних інвесторів до вивчення й розробки українських родовищ сланцевого газу.

Зокрема, в листопаді 2010 року Мінприроди і НАК «Надра України» презентували на виставці і конференції World Shale Gas-2010, яка пройшла в США, родовища сланцевого газу в Україні для залучення міжнародних інвесторів і партнерів до їх вивчення і розробки. 

За даними НАК «Надра України», Україна має найбільші в Європі запаси сланцевого газу.