Компанія-оператор аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" TEPCO розглядає можливість встановлення спеціальних "пасток" для запобігання розповсюдженню витоку води з високим рівнем радіаційного забруднення в акваторію.

Як передає РІА «Новости», за словами представника TEPCO Хідехіко НІСІЯМИ, спеціальні плавучі загородження є великими полотнищами, до нижньої частини яких прикріплені тягарі-обтяжувачі. За допомогою цих "пасток" компанія сподівається зупинити розповсюдження зараженої води в акваторію поблизу АЕС.

"Ми маємо намір встановити ці загородження якомога швидше", - заявив Х.НІСІЯМА, наголосивши, про те, що на завершення робіт із встановлення потрібно декілька днів.

Відео дня

TEPCO планує розмістити "пастки" перед водозабором другого реактора АЕС, розташованої неподалік від шахти силових кабелів, а також навколо пошкодженої дамби поряд з четвертим реактором.

Після руйнівного землетрусу 11 березня і цунамі на АЕС "Фукусіма-1" відмовила система охолоджування, на об`єкті було введено режим НС. Згодом на декількох енергоблоках сталися вибухи, що призвело до викиду радіоактивних елементів в атмосферу. Влада евакуювала людей з 20-кілометрої зони навколо АЕС. Пізніше почала з`являтися інформація про виявлення у низці районів Японії радіоактивних елементів у повітрі, морській і питній воді і в продуктах харчування. Напередодні фахівці компанії TEPCO закачали полімерну суміш у місце витоку води з високим рівнем радіаційного забруднення з технічного резервуару японської АЕС "Фукусіма-1". У шахті силових кабелів, розташованій неподалік від водозабору другого реактора АЕС, нагромадилася велика кількість води (від 10 до 20 сантиметрів). Фахівці поки що не можуть точно встановити, звідки вода потрапляє в шахту, оскільки всю систему водного охолоджування неможливо перевірити через високий рівень радіації. Крізь тріщину в стіні шахти вода, за даними TEPCO, просочується в Тихий океан. Енергетична компанія почала подачу в кабельну шахту цементно-бетонної суміші для заливки тріщини в суботу о 16.30 за місцевим часом. Проте навіть через шість годин після початку робіт вода, яка надходила в шахту, просочувалася в океан. Того ж дня було використано спеціальний поглинаючий воду полімер, але це не зупинило витоку. Фахівці TEPCO також розглядають інші способи, зокрема, використовування деревної тирси, паперу і цементу.