Мінськ. Білорусь готова продати «Газпрому» свій пакет акцій «Білтрансгазу» за 2,5 млрд. дол., але за дотримання низки умов.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Республіці Білорусь, про це заявив журналістам Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО.

Він сказав, що «Газпром» цікавить перш за все 50% акцій «Білтрансгазу», які є власністю Білорусі, за тими ж цінами, що і перші 50% акцій, - за 2,5 млрд. дол.

Відео дня

«Ми не проти, але ми виставляємо свої вимоги. Перша - аби по цій трубі завжди в повному обсягу прокачувався газ на захід. Для того, щоб ми мали певну плату за транзит, щоб «Білтрансгаз», якщо він буде російським, платив тут податки. Друга вимога полягає у виході на рівнодохідні ціни на газ. Ми пов`язуємо це з єдиними рівнодохідними цінами в Росії і Білорусі. До цього ще підштовхує і Єдиний економічний простір», - пояснив глава Білорусі.

Він також відзначив, що не тільки під час переговорів з главою «Газпрому» Олексієм МІЛЛЕРОМ, а й під час зустрічі з Президентом Росії Дмитром МЕДВЕДЄВИМ у Сочі як один з блоків на переговорах обговорювалося питання про рівні умови господарювання суб`єктів у двох країнах.

«Інакше, який був нам сенс вступати в ЄЕП, якщо ми не маємо рівних можливостей. Повинні бути рівні умови», - вважає О.ЛУКАШЕНКО.