Болгарія заборонила переробку нафти з РФ / фото ua.depositphotos.com

З п’ятниці, 1 березня, найбільший нафтопереробний завод Болгарії – підконтрольний Росії "Лукойл Нефтохім Бургас" – припиняє переробку російської нафти. Таку норму містить закон, увалений парламентом країни, пише BTA.

Також вказаний документ забороняє експорт палива, виробленого з російської нафти з 1 січня 2024 року.

"Таким чином Болгарія припинила дію винятку для ембарго ЄС на імпорт нафти з Росії, яке Єврокомісія надала Болгарії у 2022 році через специфічне географічне розташування країни. Згідно з чинним законодавством, виключення мало бути скасовано 1 жовтня 2024 року", – йдеться у повідомлені.

Відео дня

До 31 грудня 2023 року Національне митне агентство має провести інвентаризацію складів та скласти інвентаризацію запасів палива та сирої нафти. Паливо, яке не може бути продано на ринку Болгарії з екологічних міркувань, може бути експортовано згідно процедурою, встановленою ​​регламентом ЄС. 

Як повідомляє болгарське інформаційне видання "БГНЕС", це означає, що відсьогодні набуває чинності повна заборона на ввезення російської нафти в країну.

Енергоресурси РФ

Раніше УНІАН писав, що Болгарія стане основним маршрутом імпорту російського газу до Європейського Союзу у 2025 році. У зв’язку з очікуваним припиненням транзиту російського газу через Україну наприкінці цього року, газопровід "Балканський потік" через Болгарію стане основним маршрутом постачання для ЄС.

Водночас посилення санкцій США погіршує торгівлю нафтою Індії з Росією, змушуючи переробників розглядати інших постачальників. РФ  все ще є домінуючим постачальником до Індії, але спостерігаються ознаки того, що нафтопереробники купують більше в інших країнах.

Вас також можуть зацікавити новини: