Ціни на газ для українців зростуть / фото УНІАН

В Україні тариф на газ взимку може зрости з 5,3 до 7 грн за кубометр, що пов'язано з піковим періодом споживання блакитного палива.

На думку аналітика Єгора Комова, вже в грудні на ринку вартість кубометра газу може скласти 7 грн, пише Обозреватель.

"Газ це товар, на вартість якого впливають все ті ж закони ринку. З початком опалювального сезону попит на газ зростає, більше покупців при тому ж обсязі, значить, вище буде ціна. Зараз з'являються ринкові механізми, наприклад, є можливість перейти на річні тарифи і платити за однією і тією ж вартістю. Тоді ціна рости не буде", - говорить аналітик.

Як зазначає аналітик Української енергетичної біржі Оксана Запорізька, зростання ціни на газ - сезонне й пов'язане зі збільшенням попиту на даний товар взимку.

Читайте такожЯкі платіжки за тепло в новому опалювальному сезоні принесуть українцям зростаючі ціни на газ (рос.)

"Ціна зросте тому, що змінюється сезон. Як правило, це відбувається з наближенням зими. В яких межах вона буде перебувати - зараз сказати складно, але очікувано, що її рівень буде нижче, ніж минулої зими. Нині сформовані високі запаси природного газу в сховищах, а на зниження попиту вплинула пандемія коронавірусу", – розповіла вона.

Ціна на газ в Україні

  • У вересні для побутових споживачів ціни на блакитне паливо коливалися від 4,4 до 7 гривень за кубометр.
  • З 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно обирати собі постачальника газу.
  • Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСО) держкомпанії НАК "Нафтогаз України" для населення, але теплокомуненерго продовжать отримувати газ за регульованою "Нафтогазом" ціною.