Ілюстрація REUTERS

Домінування на ринку газу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», а також відсутність важелів впливу на боржників і механізмів стягнення боргів будуть перешкоджати розвитку конкуренції і приходу європейських трейдерів на ринок газу для населення, запуск якого планується з 1 липня.

Про це йдеться в статті УНІАН з посиланням на галузевих експертів.

«Поки на українському ринку є монополіст – «Нафтогаз України» – відкриття ринку саме по собі та перехід на ринкові ціни не вплине на прихід сюди європейських трейдерів. Ми вже бачимо досить нервову реакцію з боку «Нафтогазу» по відношенню до інших учасників ринку. «Нафтогаз» чомусь взяв на себе роль арбітра і визначає, хто правильний постачальник, а хто неправильний. Паралельно намагаючись вибити приватні газопостачальні компанії і перетягнути споживачів на себе. І, як я бачу, поки уряд не збирається міняти цю ситуацію», - вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Відео дня

Він також додає, що «приватні постачальники газу прекрасно бачать ситуацію з розрахунками і відсутністю у нас механізмів впливу на злісних боржників, тому вони не готові йти в сектор побутових споживачів. Занадто великі ризики».

Відзначається, що незважаючи на те, що до відкриття ринку залишилося два тижні, в уряді досі не запропонували будь-яких дієвих важелів впливу на боржників, механізмів стягнення боргів. Це однозначно буде сприйнято як глобальний ризик для тих європейських компаній, які будуть розглядати можливість зайти на наш ринок.

«Правляча фракція у турборежимі, розуміючи, що після коронавіруса у людей грошей стало ще менше і в сфері економіки жодних поліпшень не передбачається, намагається знайти хоч якісь можливості наповнення держбюджету, і одним із джерел його поповнення, очевидно, бачиться населення. Але будь-які непередбачувані кроки на цьому терені можуть дорого обійтися партії президента, особливо напередодні місцевих виборів, які відбудуться вже цієї осені», - нагадує Землянський.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами виробників теплової енергії до 1 травня 2021 року, а для потреб населення - до 1 липня 2020 року.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.