Роман Опімах / фото facebook.com/roman.opimakh

23 вересня Кабмін затвердив нову методику розрахунку початкової вартості спеціальних дозволів на користування надрами, повідомляє «Олігарх».

Тепер початкова ціна спецдозволу буде формуватися, виходячи з таких показників, як вартість запасів і ресурсів корисних копалин родовища або ділянки надр. Крім того, аукціони на видачу спецдозволів і ліцензій будуть проходити виключно в електронному форматі.

«Олігарх» зазначає, що це рішення має перевернути цілу главу в житті Державної служби геології та надр, яка регулярно позбавлялася ліцензій на стратегічні родовища корисних копалин за ціною вживаного автомобіля. Не став винятком і новий голова Держгеонадр Роман Опімах. Зовсім недавно Держгеонадр з безпрецедентною знижкою в 90% від стартової вартості, всього за 630 тис. грн, продав компанії «КЗР Петролеум» ліцензію на розробку Приазовського газового родовища в Запорізькій області, з розвіданими запасами газу в обсязі понад 2,2 млрд кубометрів. Договір купівлі-продажу ліцензії з терміном дії у 20 років Роман Опімах власноруч підписав 7 вересня.

Відео дня

Офіційний власник компанії «КЗР Петролеум» – Харківська ТЕЦ-5, яку ЗМІ включають у сферу інтересів нардепів від ОПЗЖ Юрія Бойка (співголова фракції) і Юлія Іоффе. Обидва вони відомі як колишні керівники Мінпаливенерго і засновники Республіканської партії України (Бойко очолював її, а Іоффе був його першим заступником у 2005 році), а також вважаються представниками групи олігарха Дмитра Фірташа в ОПЗЖ.