Перетворюється на газконтору: эксперт розкритикував 'Нафтогаз' через зупинку програм

Зі зміною керівництва НАК "Нафтогаз-України" зупинив перехід компанії на сучасну мультиенергетичну бізнес-модель, без якої синхронізувати українську компанію, навіть таку потужну, як НАК "Нафтогаз", з економікою ЄС неможливо.

Сьогодні компанія спирається виключно на видобуток, що суперечить курсу держави на енергетичну безпеку і європейську інтеграцію. Про це в інтерв’ю Delo.ua заявив Олексій Бутенко, екскерівник дочірньої компанії НАК "Нафтогаз Біоенергія".

Він повідомив, що "Нафтогаз Біоенергія" розробила готові до реалізації проєкти будівництва 8 ТЕЦ в Житомирі, Чернігові, Хмельницькому, Кропивницькому, Тернополі та Львові. 15 жовтня 2023 року ці ТЕЦ вже мали дати містам тепло і енергію, вироблені з біомаси, яка набагато дешевша за природний газ. Вартість цих послуг для населення впала б принаймні на 20%.

Відео дня

"Але, на жаль, через зміну керівництва НАК "Нафтогазу" ці проєкти були призупинені. Нове керівництво з першого дня задекларувало, що компанія опиратиметься тільки на видобуток і постачання викопних палив - газу, що НАК переходить у стадію виживання", - наголосив Олексій Бутенко.

Експерт назвав такий підхід хибним. По-перше, він суперечить синхронізації української енергосистеми з європейською і, відповідно, євроінтеграційним прагненням України. По-друге, йде всупереч політиці Президента України Володимира Зеленського, який наполягає на тому, що відбудовувати інфраструктуру, зокрема й енергетичну, слід починати вже зараз, не чекаючи перемоги.

Крім того, зупинивши проєкти у "зеленій" енергетиці, НАК "Нафтогаз" може залишити Україну без інвестицій у відновлення критичної інфраструктури, адже глобальні бізнеси зацікавлені вкладати гроші у розвиток нових ринків тепла й електроенергії, а не в "антитрендову тему видобутку газу".

"Головною проблемою може стати наявність проєктів у стадії ready to build: професіонально розроблена та погоджена згідно із законодавством проєктна документація, отримані позитивні висновки відповідних експертиз тощо. Підготовка таких проєктів може тривати 24 місяці і довше. Без них ніхто ані копійки не інвестує", - заявиви Олексій Бутенко.

Він також додав, що як національна компанія "Нафтогаз" зобов’язаний вирішувати проблеми національного масштабу, а не перетворюватися у "газконтору".  Тобто вирішувати питання енергетичної безпеки, а не займатися суто видобутком. За його оцінкою, Україна здатна замістити за п’ять років замістити повністю природний газ у централізованому опаленні дешевою біомасою. Станом на 2020 рік вдалося замістити орієнтовно 5,2 млрд куб. м природного газу,що складає 15% загального довоєнного споживання.

"Україна в довоєнний час споживала 30 млрд кубів природного газу і мала 20 млрд власного видобутку. Тобто ми імпортували приблизно 10 млрд кубів. Нам вистачить біомаси, аби замістити весь імпорт і половину нашого видобутку природного газу", - повідомив Олексій Бутенко.