Ілюстрація REUTERS

Прийняття закону щодо протидії супротивникам США шляхом введення санкцій для учасників проекту «Північний потік-2» не означає негайного введення обмежувальних заходів.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США.

Читайте такожДерждепартамент США готується ввести санкції проти компаній-інвесторів "Північного потоку-2" – Помпео

Відео дня

«Державний департамент зараз не застосовує ніяких санкцій згідно з розділом 232 CAATSA. Однак якщо ми визначимо, що є необхідність обмежувальних заходів згідно з цим розділом, то ми без вагань введемо їх», — йдеться в заяві.

Останнє попередження

Держдеп закликав компанії переглянути свою участь у російських енергетичних проектах, щоб по завершенні будівництва трубопроводів не потрапити до санкційного списку.

Що таке «Північний потік-2»

Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже наявним «Північним потоком-1». Але через санкції, які прийняла палата представників Конгресу США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

«Північний потік-2»: історія обіцяних санкцій

26 червня 2020 року члени Палати представників Конгресу США подали на розгляд Палатиініційований обома партіями законопроект, аналогічний проекту закону «Про уточнення до Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки». Планувалося, що документ зробить неможливим завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

25 червня 2020 року Держсекретар США Майк Помпео закликав країни Європи більш серйозно ставитися до своєї безпеки, зокрема, погроз з боку Китаю та Росії.

15 липня 2020 року державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив про те, що державний департамент готується ввести санкції проти компаній - інвесторів російського енергетичного проекту «Північний потік-2».

За його словами Держдепартамент США представить керівництво щодо застосування до газопроводу «Північний потік-2» і другої лінії «Турецького потоку» обмежувальних заходів згідно з законом «Протидія супротивникам Америки через санкції» (CAATSA).