Ілюстрація REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявляє, що Державний департамент готується запровадити санкції проти компаній-інвесторів російського енергетичного проекту «Північний потік-2».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу з Вашингтона.

За його словами, сьогодні Держдепартамент США представить керівництво щодо включення газопроводів «Північний потік-2» і другої лінії «Турецького потоку» до обмежувальних заходів відповідно до закону «Протидія противникам Америки через санкції» (CAATSA).

Відео дня

Зокрема, це створить можливість запровадження американських санкцій проти інвестування та іншої діяльності, пов'язаної з цими російськими трубопроводами.

Читайте такожЄвросоюз продовжить на рік "кримський пакет" санкцій проти РФ - посол

Помпео наголосив, що це буде чітким попередженням для компаній. За його словами, надання допомоги для російських «проектів згубного впливу» не буде толеруватися. «Забирайтесь зараз або ризикуйте зустріти наслідки», - сказав держсекретар США.

«Хочу чітко роз'яснити: ці проекти не є комерційними. Вони є ключовим інструментом Кремля для використання і розширення європейської залежності від російських поставок енергоресурсів, інструментом, який наносить шкоду Україні через перекриття транзиту газу», - наголосив Помпео і додав, що проект «Північний потік-2» підриває трансатлантичну безпеку.

Водночас, він додав, що США завжди готові «допомогти задовольнити енергетичні потреби європейських друзів».

«Я думаю, що ми маємо бути дуже чіткими, що наші плани полягають у тому, що ті, хто беруть подальшу участь у проекті, підлягатимуть перегляду щодо потенційних наслідків у зв'язку з цією діяльністю», - наголосив держсекретар США.