Постачальників газу покарають за несвоєчасну публікацію цін / фото УНІАН

Українці останнім часом масово скаржаться на платіжки за газ, в яких з'являються незрозумілі для них коефіцієнти.

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій в ефірі телеканалу "Еспресо" розповіла, що іноді люди отримують платіжки з коефіцієнтами в тисячу або дві тисячі гривень, при цьому не розуміють, звідки беруться ці суми, якщо вони постійно вчасно платили за газ.

НКРЕКП вже отримала понад 20 тисяч скарг з приводу коефіцієнтів. 

Відео дня

Ольга Бабій також розповіла, що за останній час деякі постачальники газу кілька разів скаржилися на несвоєчасну публікацію тарифів конкурентами. 

Бабій зазначила, що постачальники до 25 числа поточного місяця повинні опублікувати вартість газу, за якою вони будуть його поставляти споживачеві в наступному місяці. Це вимога договору і вимога правил, які відносяться до всіх постачальників. Якщо вони вчасно не опублікували ціну або змінили її після 25 числа, то споживачі мають право звертатися зі скаргою - спочатку до самого постачальника, а потім до НКРЕКП.

"Ми зараз знаходимося в стані вивчення цього питання, проводимо перевірки. Найближчим часом всі рішення опублікуємо на нашому сайті. Зараз триває процес отримання запитів", - розповіла Бабій.

За словами Бабій, НКРЕКП протягом найближчих кількох тижнів прийде до остаточного варіанту розслідувань порушень і вже в кінці поточного місяця зможе швидше реагувати на всі заяви і більш оперативно їх розглядати.

Представник регулятора закликала споживачів звертатися зі скаргами, тоді у НКРЕКП, тільки тоді буде підстава здійснити перевірку.