Електрика в Європі рекордно подешевшала / фото УНІАН

У середу біржова ціна на електроенергію у Нідерландах впала до великих від'ємних значень через її перевиробництво. Про це пише Bloomberg.

Так, оптова вартість електроенергії з доставкою на наступний день на амстердамській біржі Epex Spot протягом всього робочого дня в середу трималася в негативних величинах. Максимальна просадка склала -739,96 Євро / МВт год. 

Причиною виявилося надмірне виробництво електроенергії в секторі відновлюваної енергетики, а саме на вітряних електростанціях. Вони виробляли електрики більше сукупного попиту. Таким чином, негативна ціна означала, що електромережі доплачували клієнтам за додаткове споживання.

Відео дня

Європа перестала залежати від російських енергоносіїв

Плануючи повномасштабне вторгнення в Україну, Кремль розраховував, що посаджена на нафтогазову голку Європа не стане допомагати Україні і вводити санкції проти Росії. Коли цей розрахунок не спрацював, Путін різко скоротив поставки газу в Європу, щоб викликати хаос на ринку і спровокувати політичну нестабільність.

Однак протягом декількох місяців Європа змогла поступово знайти заміну російським енергоносіям. До початку зими стало зрозуміло, що Європа більше не залежить від Росії і не замерзне без її газу і нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: