фото ua.depositphotos.com

Російське вугілля потрапляє до Польщі через Казахстан, незважаючи на санкції, введені Європейським союзом, завдяки заплутаній мережі взаємопов'язаних торгових компаній. Як пише польський Portal Informacyjny, у центрі торгових поставок може перебувати російський бізнесмен, який отримав почесну грамоту від президента Росії Володимира Путіна.

За словами інформаторів видання, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії оператором AB Energo AG на 2022 рік. Предметом угоди є постачання вугілля з Казахстану до Польщі. Теоретично вугілля видобувається в Казахстані. Однак сама AB Energo AG є частиною розрізненої мережі компаній з російським капіталом. Членом правління AB Energo AG є громадянка Казахстану Анар Коробовська, дружина російського олігарха Миколи Коробовського.

Коробовська веде свій бізнес не тільки у Швейцарії, а й у Казахстані, Киргизстані, Україні та інших країнах. Коробовська також веде бізнес у сфері атомної енергетики через засновані нею компанії в Україні - ТОВ "Інтер Прем'єр" і ТОВ "ТіПіБіС Продакшн", уточнює видання. За даними ЗМІ, 2021 року Коробовська та її діловий партнер В'ячеслав Еркес відвантажили 2 000 тонн труб на різні атомні електростанції, до того ж понад 90 відсотків цієї продукції вирушило на об'єкти, збудовані російським Росатомом: АЕС "Аккую" (Туреччина), "Руппур" (Бангладеш) і "Куданкулам" (Індія).

Відео дня

Водночас, за даними ЗМІ, компанія AB Energo, заснована Коробовською в Казахстані, стала головним героєм скандалу, її визнали винною в підтасовуванні результатів торгів і перепродажу електроенергії в п'ять разів дорожче. Інша її компанія з ідентичною назвою, AB Energo, зареєстрована в Киргизстані, зі свого боку, отримала вигідний контракт на будівництво вугільної ТЕС потужністю 660 мегават у Джалал-Абадській області вартістю 2,3 мільярда доларів США.

У Польщі закуповують вугілля у російського олігарха з почесною грамотою від Путіна, - ЗМІ

Її чоловік Микола Коробовський отримав Почесну грамоту Президента Російської Федерації Володимира Путіна на знак подяки "За заслуги в розвитку підприємництва, активну громадську діяльність і багаторічну роботу". Серед цих заслуг - придбання значних активів на пострадянському просторі через зареєстровані в Росії компанії з мінімальним капіталом. Коробовський, зокрема, є власником компанії "АБ Енерго-Актив", яка зареєстрована в Омську (Росія) і є мікропідприємством відповідно до російського законодавства. Однак ця невелика компанія володіє 28 відсотками акцій російського гіганта теплоенергетики ВАТ "Подільський машинобудівний завод", розташованого в Підмосков'ї.

Коробовський також володіє ТОВ "Вугільний розріз "Белалма", в якому працює лише одна людина, але який, тим не менш, володіє вугільним розрізом "Бел-Алма" в Киргизстані. Інше мікропідприємство Коробовського, киргизька компанія ТОВ "Глобал Експлорейшн Лімітед", отримала право на використання Кара-Титського вугільного родовища в Джалал-Абадській області. І ось тут-то інтереси "коробівських" шлюбних компаній переплітаються. Як уже згадувалося раніше, у Джалал-Абаді планують побудувати вугільну електростанцію силами киргизької компанії Аріни Коробовської AB Energo, а вугілля для побудованої електростанції постачатиме шахта її чоловіка, припускає Portal Informacyjny.

У Польщі закуповують вугілля у російського олігарха з почесною грамотою від Путіна, - ЗМІ

Видання підкреслює, що заплутана мережа зв'язків російського олігарха потребує ретельного вивчення, оскільки схема, в якій задіяна польська компанія, що імпортує російське вугілля з 2005-го року, може бути ключовим елементом для обходу санкцій, введених безпосередньо проти Росії, з метою приховати походження сировини.

"Прихований продаж російського вугілля становить серйозну загрозу енергетичній безпеці Польщі. Навіть якщо воно дійсно видобувається в Казахстані, воно все одно є джерелом прибутку для російських олігархів, які створюють військову економіку Росії і беруть участь у фінансуванні жорстокої війни проти України. Диплом Володимира Путіна для Миколи Короновського має стати застережливим знаком проти ведення бізнесу з будь-якою з компаній, що належать йому та його дружині", - резюмує Portal Informacyjny.

Вас також можуть зацікавити новини: