Володимир Зеленський / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна спокійно пройде цей опалювальний сезон.

Про це він заявив у відеозверненні, опублікованому на Telegram-каналі глави держави.

"Ми можемо констатувати, що спокійно пройдемо весь цей опалювальний сезон. Передумов, щоб стверджувати це, предостатньо. Газу у підземних сховищах України достатньо, запасів вугілля достатньо, на електростанціях і в портах вони перевищили вже 1 млн тонн", - зазначив президент.

За його словами, щодня завдяки ритмічним поставкам, зокрема залізницею та морем, об'єми газу та вугілля зростають.

"Одним словом, приводів для оптимізму достатньо. Чи є щось, чого недостатньо? Є! Це причини для паніки. Їх немає", - наголосив Зеленський.

Читайте такожЗеленський закликав українців зберігати спокій та не кричати "все пропало" (відео)Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма під час брифінгу за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони також заявив, що ситуація у вітчизняній енергетиці є стабільною і контрольованою.

"Попри всі спекуляції, які були протягом останніх місяців, хочу запевнити, що ситуація в енергетиці є абсолютно стабільною і абсолютно контрольованою", - сказав він.

За його словами, за останні два місяці в три рази зросли запаси вугілля на складах ТЕЦ і ТЕС – зараз вони складають понад 800 тисяч тонн, ще 280 тисяч тонн вже розвантажено у вітчизняних портах і буде доставлено на склади. Також законтрактовано доставку вугілля 10 суднами класу Panamax.

Він додав, що на сьогодні працюють 14 із 15 енергоблоків атомних електростанції загальною потужністю 12,4 ГВт.

"Плануємо протягом найближчих десяти днів, залежно від температурних режимів, підключення п’ятнадцятого блоку і взяти рекордне навантаження понад 13 ГВт, чого в принципі ніколи не було", - сказав він.

Також він додав, що у підземних газових сховищах на сьогодні є 12 мільярдів кубометрів блакитного палива.

"По динаміці споживання ми бачимо, що навіть наявних запасів у наших підземних сховищах достатньо для сталого проведення і закінчення опалювального сезону, щоб задовольнити потреби всіх без виключення споживачів газу. Ми пройдемо опалювальний сезон без збоїв", - сказав він.

За словами Шурми, вітчизняна енергетична система працює з достатньо великим резервом.

"Ми повністю відновили всі резерви, які у нас є у гідроенергетиці, весь гідропотенціал, всі позначки всіх водосховищ знаходяться на нормативному рівні, тому ситуація у електроенергетиці абсолютно стабільна і абсолютно контрольована. Жодного відключення через відсутність електроенергії в системі чи дефіциту електроенергії не було і не планується найближчим роком", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: