Ілюстрація / REUTERS

Уряд Австралії оголосив про введення ліміту на розрахунки готівкою з 1 липня 2019 року.

Як повідомляє Медуза з посиланням на Gizmodo, за купівлю товарів і послуг на суму понад 10 тисяч австралійських доларів (7,5 тисяч доларів США) можна буде заплатити тільки за допомогою чека або банківської карти.

Читайте такожАвстралійський аеропорт дозволив розраховуватися криптовалютою

Відео дня

Як заявив головний скарбник Австралії Скотт Моррісон, цей захід повинен підвищити збори податків в країні. "Це погані новини для кримінальних банд терористів і тих, хто намагається шахраювати з податками", - заявив він, представляючи парламенту бюджет на 2018-2019 роках.

Як зазначає The Guardian, однією з причин введення ліміту на готівку стала боротьба з нелегальною торгівлею тютюном. В Австралії встановлено найвищі у світі податки на продаж сигарет, одна пачка коштує 40 австралійських доларів (30 доларів США); при цьому в країні існує великий чорний ринок торгівлі тютюном, пише Gizmodo.

З допомогою ліміту на розрахунки готівкою влада Австралії сподівається залучити до бюджету додаткові чотири мільярда австралійських доларів (три мільярди доларів США).

В Австралії близько 37% всіх комерційних платежів здійснюються з використанням готівки. Для порівняння, в США цей показник становить 32%, в Швеції, влада якої активно розвивають безготівкові розрахунки, - 15%.