Ілюстрація REUTERS

Національний банк України поки не бачить підстав для введення нових обмежень на ринку і сподівається, що політичні перегони не вплинуть на монетарну політику.

Читайте такожГолова Нацбанку відкрив особистий акаунт у Twitter

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій.

Відео дня

"Абсолютно не бачу жодних підстав вводити додаткові обмеження", - сказав він.

Голова НБУ підкреслив, що ухвалюючи рішення про введення обмежень або щодо монетарної політики, регулятор буде "залишатися поза політикою".

"Ми будемо сподіватися, що політичні перегони не вплинуть на монетарну політику Національного банку", - додав Смолій.

При цьому він зазначив, що регулятор може в залежності від розвитку ситуації прийняти рішення як про підвищення, так і про зниження облікової ставки.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає ослаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку.

Крім того, з 1 березня Нацбанк знизив норму обов'язкового продажу валюти експортерами до 30%, з 8 травня підвищив ліміт на репатріацію дивідендів до 12 млн євро на місяць, а з 16 травня скасував валютний контроль по ряду операцій.

Що стосується монетарної політики, то з 26 квітня Нацбанк вперше за два роки знизив облікову ставку на 0,5 п. п. – до 17,5% річних. До цього останній раз регулятор знижував облікову ставку в травні 2017 року, після чого зберігав або підвищував її.