Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував Рахунковій палаті спільно з Міністерством економічного розвитку провести аудит зовнішніх запозичень України, які були взяті до 2014 року.

Читайте такожДержборг України зріс на $1,5 мільярда

Про це він сказав на засіданні уряду в середу.

Відео дня

Спочатку питання підняв перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, який запропонував провести комплексний аудит зовнішніх запозичень країни.

"Давайте покажемо, як запозичення вплинули на зростання промисловості, якість життя людей, як ми компенсували розриви 10-20-30 мільярдів", - сказав він.

Після цього прем'єр хотів доручити Кубіву сформувати робочу групу для проведення аудиту, але голова Рахункової палати Валерій Пацкан зазначив, що його служба може зайнятися питанням, благо має для цього повноваження.

Враховуючи це, Гройсман пообіцяв, що сьогодні направить Рахунковій палаті відповідне протокольне доручення Кабміну.

Довідка УНІАН. Обсяг державного та гарантованого державою боргу України за 2018 рік виріс в доларовому еквіваленті на 2,02 мільярда доларів, або на 2,6%, - до 78,32 мільярда доларів. У гривневому еквіваленті обсяг держборгу за цей період зріс на 26,94 мільярда гривень, або на 1,3%, - до 2,169 трильйона гривень.

По відношенню до ВВП державний і гарантований державою борг України у 2018 році скоротився до близько 62,7% з 71,8% у 2017 році.