Ілюстрація REUTERS

Великі держкомпанії, які є монополістами, потрібно розділяти на частини і продавати.

Читайте такожУкраїні необхідно залишатися у програмі з МВФ – радник Зеленського

Таку заяву виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, позаштатний радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко зробив в ефірі Радіо НВ.

Відео дня

«Як можна спробувати зрушити наше судно з тієї мілини, на якій воно зараз знаходиться? Розвиток конкуренції, демонополізація економіки... Ті монстри, які існують, повинні бути вбиті і розчленовані. Я маю на увазі НАК "Нафтогаз", "Укрзалізницю". Ті монстри, які заважають жити і дихати не дають, типу Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ), "Укрспирту"... повинні просто піти», — зазначив він.

На думку Устенка, "Укрспирт" «має бути повністю приватизований». Він додав, що в ДПЗКУ «смислового навантаження в принципі не існує». Радник Зеленського вважає, що "Укрзалізницю" потрібно розділити і продати, залишивши в руках держави «стратегічні речі і не дуже цікаві для бізнесу».

«Я не сприймаю всі ці розмови, що «не смійте говорити про приватизацію, коли ми знаходимося внизу піку економічного циклу». Це правда, але, по-перше, ніхто не сказав, що завтра в світі буде усміхнена ситуація для всіх ринків і для України зокрема. Там теж є загрози і серйозні ризики. Але що для нас краще: чекати, коли ситуація на ринку стане кращою і тоді ми продамо і отримаємо більше грошей, але при цьому кілька років будемо продовжувати закривати очі на те, що вимивається наш державний ресурс», — заявив Устенко.

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук заявляв, що в першу чергу потрібно продати державні банки. За його словами, на продаж можуть бути виставлені й міноритарні частки в "Укрзалізниці" та "Укрпошті".

Раніше голова правління УЗ Євген Кравцов виступив за розміщення міноритарної частки акцій компанії на біржі. На його думку, держава повинна зберегти контроль над компанією, але потрібно залучити приватних інвесторів, які дадуть гроші на розвиток.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв неодноразово заявляв, що розміщення акцій компаній на біржі може допомогти зробити зміни в ній незворотними. Він вважає цілком імовірним, що новий парламент дозволить IPO "Нафтогазу".