Перший чинник, який істотно впливає на підвищення тарифу - це Закон про ринок електроенергії / фото УНІАН

Комунальне підприємство у сфері водопостачання та водовідведення у столиці «Київводоканал» ініціює підвищення у цьому році тарифу на водопостачання та водовідведення на 6%.

Про це зазначається в оприлюдненому повідомленні водоканалу на його офіційному веб-сайті.

Зазначається, що вчора, 19 серпня відбулися громадські слухання, де було обговорено пропозицію «Київводоканалу» щодо коригування тарифів на 2019 рік у зв’язку із змінами в законодавстві України.

Відео дня

Читайте такожГривня просіла до долара на 3 копійки

«Перший чинник, який суттєво впливає на підвищення тарифу – це Закон про ринок електричної енергії, через який збільшились витрати водоканалу на електрику. Другим важливим чинником є зростання податків на землю», - зазначається у повідомленні.

На сьогодні товариством виконано розрахунки для коригування окремих складових тарифів на поточний рік. «Запропоновано скоригувати три суттєві статті витрат в структурі тарифу: заробітна плата, яка наразі є найнижчою в галузі, податок на землю та фінансові витрати. За результатами проведених розрахунків, скоригований тариф на 2019 рік на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 21,593 грн куб. м (з ПДВ), що на 6% (або на 1,217 грн з ПДВ) вище від діючого тарифу», - інформує «Київводоканал».

Як нагадує товариство, постановою від 25.01.2019 № 58 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 лютого 2019 р. встановлений тариф на послуги централізованого водопостачання (постачання холодної води) та водовідведення для споживачів м. Києва у розмірі 20,376 грн (у т. ч. ПДВ 3,396 грн) за 1 куб. м.

У водоканалі заявляють, що підвищення тарифу є виробничою необхідністю. За словами начальника відділу економічного аналізу галузі Управління розвитку житлово-комунального господарства ДЖКІ КМДА Оксани Чувільської, що Київська міськдержадміністрація підтримує наміри «Київводоканалу» щодо зміни тарифів.

«Всі розрахунки та об’єктивність проведення коригування тарифу будуть перевірені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», - зазначили у «Київводоканалі».