Ілюстрація REUTERS

Національний банк України разом з Міністерством фінансів починають переговори з Міжнародним валютним фондом щодо подальшої співпраці на технічному рівні. Про це в інтерв'ю УНІАН повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Читайте такожУ НБУ розповіли, як Україні уникнути негативних наслідків кризи на ринках, що розвиваються

«Йде листування. Зрозуміло, йдеться поки що не про підписання документів, а діалог триває. Ми очікуємо приїзду представників МВФ в Україну, коли буде сформовано новий уряд, тобто це має бути вже скоро», - сказав Чурій.

Відео дня

За його словами, нова програма з МВФ, найімовірніше, включатиме невиконані умови попередньої програми, включаючи закони про «спліт» (перерозподіл функцій нагляду за ринком небанківських фінансових послуг) і захист прав споживачів фінансових послуг, а також відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

Що стосується підвищення внутрішніх цін на газ, то Чурій пояснив, що МВФ вимагає не встановлення конкретної ціни, а її відповідності ринку.

«Наш прогноз передбачає отримання цього року двох мільярдів доларів за новою програмою з МВФ. І наступного року теж», - додав заступник голови НБУ.

Водночас він зазначив, що для інвесторів важлива не сума одержуваної підтримки від МВФ, а факт наявності програми.

Крім того, Чурій нагадав, що в комплексі з новою програмою МВФ Україна зможе отримувати фінансування від інших міжнародних фінансових організацій.

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ у травні працювала в Україні з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 млрд дол. в рамках діючої програми stand-by і вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, яку в лютому було скасовано рішенням Конституційного суду України.

За підсумками місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради і формування нового Кабінету міністрів.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті УНІАН.