Ілюстрація REUTERS

Україні потрібна нова довгострокова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом на загальну суму 5-10 млрд дол., вважають у Національному банку України.

Читайте такожПереговори щодо нової програми співпраці з МВФ заплановано на вересень - Герус

Як повідомили в прес-службі регулятора з посиланням на інтерв'ю заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, перший транш за новою програмою з МВФ обсягом близько 2 млрд дол. може надійти до кінця року, й приблизно такі ж обсяги фінансування МВФ можна очікувати в 2020-2021 роках.

Відео дня

У НБУ очікують, що зобов'язання України в рамках нової програми навряд чи сильно відрізнятимуться від умов попередніх угод. Зокрема, міжнародні партнери очікують на антикорупційну, судову та земельну реформи, а також продовження виваженої фіскальної політики й зниження частки простроченої заборгованості в кредитному портфелі банківської системи.

«Нова програма з МВФ - це перш за все позитивний сигнал для інвесторів і міжнародних партнерів України, індикатор продовження реформ. Поточний рівень міжнародних резервів є достатнім для згладжування Національним банком коливань на валютному ринку та виконання зобов'язань уряду», - зазначили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ працювала в Україні з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 млрд дол. у рамках діючої програми stand-by та вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

За підсумками травневої місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради та формування нового Кабінету міністрів.