Ілюстрація REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує девальвацію української гривні на кінець поточного року до рівня 27 грн/дол. з поточних показників близько 24 грн/дол.

Читайте такожДолар впаде нижче 24 гривень: прогнози експерта

Як повідомляється на сайті агентства, прогнозований показник курсу на кінець 2020 року - 27,5 грн/дол., на кінець 2021 року - 28 грн/дол., 2022 року - 28,5 грн/дол.

Відео дня

Зазначається, що агентство поліпшило прогноз зростання економіки України в поточному році до 3,2% з 2,5%, очікуваних раніше, враховуючи сильні економічні показники у другому кварталі внаслідок високого внутрішнього попиту.

«Незважаючи на те, що питання доступу до нової програми Міжнародного валютного фонду стоїть не так гостро, як, наприклад, наприкінці минулого року, ми переконані, що відповідні домовленості можуть мати велике значення для інвесторів і сприяти спрощенню доступу уряду до коштів інших міжнародних фінансових інститутів за пільговими ставками», - йдеться в повідомленні агентства.

У S&P наголосили, що в цьому контексті будь-який відступ від раніше реалізованих реформ може обмежити перспективи України в тому, що стосується забезпечення і підтримки домовленостей з МВФ.

«Аналогічним чином можлива угода з колишніми власниками «ПриватБанку», який держава націоналізувала в 2016 році (відповідні витрати становили 5,5 млрд дол., або майже 6% ВВП у 2016 році), може нашкодити відносинам з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями» , - підкреслюється в повідомленні.

Відповідно до припущень S&P щодо продовження співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями, агентство прогнозує показник бюджетного дефіциту на рівні близько 2% ВВП протягом горизонту прогнозування.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України в іноземній і національній валютах до рівня «В» зі стабільним прогнозом.