Ілюстрація REUTERS

Національний банк України може знизити облікову ставку до 11% річних у січні до 8% до кінця 2020 року, вважають експерти "Райффайзен Банку Аваль".

Читайте такожМилованов спрогнозував, що буде з гривнею у 2020 році

"З урахуванням перспектив одночасного зниження інфляційного тиску з боку факторів попиту, пропозиції, а також "імпортованої інфляції", на наш погляд, складаються умови для подальшого істотного пом'якшення і, можливо, поступового переходу до експансивної монетарної політики. Відповідно, ми очікуємо істотного зниження ключової ставки: на 200-250 базисних пунктів у січні та до 8% до кінця 2020 року", - йдеться в аналітичному огляді банку, переданому УНІАН.

Відео дня

Водночас у банку зазначили, що навіть за істотного зниження процентних ставок і наявності резерву ліквідності у банків інтенсивного зростання корпоративного кредитування не очікується через падіння обсягів виробництва та погіршення очікувань економічної активності.

"Це негативно відіб'ється як на платоспроможному попиті на кредити, так і на бажанні й можливості банків їх надавати. Сприяти зростанню корпоративного кредитування може відчутний прогрес у покращенні інвестиційного клімату внаслідок структурних реформ", - підкреслили в банку.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 13 грудня 2019 року знизив облікову ставку на 2 п.п. до дворічного мінімуму до 13,5% річних, при цьому ставка була знижена четвертий раз поспіль – після відповідного рішення в жовтні, вересні та липні минулого року.

Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до мінімуму за останні 6 років - 4,1% в річному вираженні.

Згідно з графіком НБУ, регулятор оголосить чергове рішення щодо облікової ставки у найближчий четвер, 30 січня.