Ілюстрація REUTERS

Сукупна вартість британських компаній, паперами яких торгують на Лондонській фондовій біржі, зменшилася за останні два дні майже на 100 мільярдів фунтів (понад 126 мільярдів доларів) на фоні розповсюдження у світі нового коронавірусу та викликаних ним загроз глобальній економіці.

Читайте такожВ Італії через спалах коронавірусу закрили на карантин 10 населених пунктів

Про це повідомляє ТАСС.

Відео дня

"За підсумками торгів у вівторок індекс FTSE-100, при розрахунку якого за основу беруться акції сто компаній з найбільшою капіталізацією, знизився на 1,94%, до 7017 пунктів", - йдеться в повідомленні.

Як підрахувала газета The Guardian, лише за 25 лютого сукупна капіталізація британських компаній знизилася приблизно на 35 мільярдів фунтів (45,5 мільярда доларів). Днем раніше, коли на тлі активного поширення коронавірусу в Італії, Ірані та інших країнах FTSE-100 продемонстрував найактивніше зниження за п'ять місяців, акції ста провідних компаній королівства подешевшали ще на 62 мільярди фунтів (81 мільярд доларів).

Лідерами падіння виявилися компанії, пов'язані з туризмом, які сильно постраждали від обмежень на в'їзд до низки країн, рекомендацій утриматися від поїздок в регіони, де виявлені випадки зараження, і від припинення повітряного сполучення. Також сильно подешевшали акції компаній, що виробляють товари класу люкс, продажі яких на важливому для них ринку Китаю різко скоротилися.

"Немає ніяких сумнівів у тому, що фінансові ринки приходять до розуміння, що нинішня криза, ймовірно, буде трохи більш тривалим, ніж багато хто думав кілька тижнів тому", - наводить газета Daily Mail пояснення аналітика компанії CMC Markets Майкла Х`юсона. За його оцінкою, в короткостроковій перспективі складно очікувати стабілізації ситуації, а інвесторам потрібно звикнути до "тривалого періоду невизначеності та волатильності".

Спалах захворювання, викликаного новим коронавірусом, була зафіксована в кінці грудня 2019 року в самому густонаселеному місті в центрі Китаю - 12-мільйонному Ухані. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала її надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу, охарактеризувавши як епідемію з численними осередками. За межами КНР випадки зараження були виявлені більш ніж в 35 країнах, включаючи Росію. Згідно з останніми даними, кількість летальних результатів в Китаї становить понад 2,7 тисячі, одужали близько 27,3 тисячі осіб, загальне число випадків зараження перевищило 77,6 тисячі.