Ілюстрація REUTERS

В ЄС виник гострий конфлікт між найураженішими коронавірусом країнами та консервативною північчю блоку щодо того, як краще підтримати постраждалу від пандемії економіку держав.

Читайте такожЄвропі загрожує економічний шок, аналогічний кризі 2008 року - Лагард

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Відео дня

Лідери Європейського союзу на онлайн-саміті в четвер не змогли домовитися про масштаби підтримки, давши два тижні міністрам фінансів єврозони на розробку плану.

Підкреслюючи, що пандемія перевіряє цілісність блоку, Німеччина і Нідерланди заблокували заклики Італії, Іспанії та Франції видати так звані "коронаоблігації" для фінансування економічної боротьби.

Протягом шестигодинної відеоконференції 27 лідерів ЄС сперечалися про створення кредитної лінії з фонду порятунку єврозони. Зрештою, вони доручили міністрам фінансів розробити деталі в найближчі два тижні.

"Деякі країни-члени запропонували ці "коронаоблігації". Ми говорили, що це не точка зору всіх країн-членів. І саме тому ESM (Європейський механізм стабільності) є для мене найкращим інструментом", - заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель після закінчення дискусії.

Її союзник, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, сказав, що ESM стане "останнім засобом", у відношенні якого все ще потрібно буде узгодити умови та Гаага не підтримуватиме загального боргу.

ESM заявив, що кредит для урядів єврозони може бути доступний до двох років і має бути погашеним протягом середнього періоду від 5 до 10 років.

Італія, найбільш постраждала від коронавірусу, закликала до практично необмеженої підтримки зруйнованої економіки.

"Ми маємо реагувати інноваційними фінансовими інструментами", - заявив офіс прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте.

Педро Санчес, прем'єр-міністр Іспанії, другий найбільш постраждалої країни Європи, підтримав зусилля Італії.

"Якщо ми зараз не запропонуємо єдину, потужну та ефективну відповідь на цю економічну кризу, не тільки вплив буде сильнішим, але і його наслідки триватимуть довше, і ми поставимо під загрозу весь європейський проект", - сказав Санчес.

Читайте також: