Митниці об'єднають в єдину юрособу / фото УНІАН

Державна митна служба України та Агентство США з міжнародного розвитку USAID за допомогою програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" підписали грантову угоду, за якою одна з аудиторських компаній "великої четвірки" розробить дорожню карту об'єднання митниць в єдину юридичну особу.

Читайте такожМитниця відзвітувала за 100 днів роботи: звільнили понад 500 недобросовісних співробітників

Про це повідомила прес-служба Державної митної служби, не вказавши при цьому, яка саме компанія займеться підготовкою цих змін.

Відео дня

Згідно з повідомленням, до вересня поточного року всі 16 територіальних митниць повинні об'єднатися в єдину юридичну особу - Державну митну службу України, як це передбачено ухваленим Верховною Радою законом у січні цього року.

"Авторитетна аудиторсько-консалтингова компанія консультуватиме Держмитслужбу за такими напрямами: організаційна структура, бізнес-процеси, IТ, кадри, стратегія, комунікації", - сказано в повідомленні.

Зокрема, аудитори проаналізують всю нормативно-правову базу, яка регулює роботу митної служби, проведуть діагностику існуючої організації та моделі роботи відомства; розроблять дорожню карту переходу на єдину юрособу.

Крім того, аудиторська компанія оцінить ключові ризики, які можуть виникнути під час імплементації дорожньої карти, та розробить комунікаційну кампанію, як інформувати про всі впроваджені зміни у відомстві.

У прес-службі нагадали, що цей закон про єдину юрособу для митних органів відкриває можливість підвищити зарплату митникам, перевівши їх на контрактну форму, спростити процес найму та звільнення співробітників, скоротити зайвий адмінперсонал, максимально автоматизувати оформлення митних декларацій, а також оприлюднити знеособлену інформацію про митну вартість товарів.

Як повідомляв УНІАН, 14 січня Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект, який передбачає запровадження нового формату діяльності Державних митної та податкової служб як єдиної юридичної особи.

Закон запроваджує новий формат діяльності митної та податкової служб як єдиних юридичних осіб, у зв'язку з чим їх територіальні органи здійснюватимуть діяльність не як юридичні особи публічного права, а як відокремлені підрозділи з необхідним обсягом повноважень.