Тільки чверть опитаних помітили зміни на краще на українській митниці / фото УНІАН

Бізнес-спільнота трохи покращила оцінку роботи митниць в II півріччі 2019 року, однак вона досі показує нейтральні настрої підприємців і очікування позитивних змін у митній сфері, про що свідчать результати складеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) Митного індексу, який за зазначений період зріс до 3,39 бала з 3,24 бала в попередньому періоді з 5 можливих, залишившись в нейтральній площині.

Читайте такожНефьодов оцінив контрабанду на митниці у 50-60 мільярдів гривень

Про це повідомили в прес-службі ЄБА з посиланням на результати проведеного в липні-грудні минулого року дослідження, сформованого на основі опитування 81 митного експерта з компаній-членів асоціації.

Відео дня

Зокрема, 54% опитаних вважають, що корупція в митних органах залишається на тому самому рівні, і лише 27% зазначили зменшення її проявів, тоді як у попередній період таких було 36%.

При цьому зменшилася кількість експертів, незадоволених якістю митних послуг, до 24%, а також незначно скоротилася кількість задоволених якістю послуг і професіоналізмом посадових осіб на митниці - до 44%.

Також повідомляється, що з лютого 2018 року застосування системи "Єдиного вікна" стало обов'язковим при імпорті товарів; її використанням швидше або повністю задоволені 63% опитаних, тоді як лише 12% залишилися незадоволені роботою системи.

"Варто зазначити, що труднощі при проходженні митного контролю, на які скаржилися компанії на початку року, залишилися незмінними. Тому хочемо звернути особливу увагу керівництва Державної митної служби на такі проблеми, як недосконала система проходження ветеринарного, фітосанітарного контролю та обтяжливий контроль товарів в дерев'яній тарі", - наголошується в повідомленні.

Також в ЄБА підкреслили відсутність відчутного прогресу в скороченні обсягу необхідних паперових документів при митному оформленні, додавши, що від бізнесу продовжують вимагати документи у паперовому вигляді на додаток до електронних, що істотно затримує процес митного контролю і нівелює сам сенс впровадження електронних послуг.

"Підвищення індексу довіри бізнесу можна, на цей час, пов'язати з вдалим PR -супроводом реформи та зі значними позитивними очікуваннями бізнесу. 2019 рік можна підсумувати гучними реформами та законодавчими змінами у роботі митниці, однак про системні зміни говорити ще рано. Фактично зміни ще не запрацювали в повному обсязі. Зокрема, митне оформлення досі переважно працює в "ручному режимі", попри постійну цифровізацію процедур. Сподіваємося, що це питання часу, а не волі нової митниці", - наводяться в повідомленні слова керуючого партнера First Chair Legal, співголова Митного комітету Асоціації Олега Кириєвського.

Як повідомляв УНІАН, у січні-червні 2019 року бізнес-спільнота покращила оцінку роботи митниць, про що свідчать результати сформованого Європейською Бізнес Асоціацією Митного індексу, який за цей період зріс до 3,24 бала з 2,92 бала в попередньому періоді з 5 можливих, перемістившись в нейтральну площину.

Довідка УНІАН. Митний індекс розраховується двічі на рік експертами Європейської Бізнес Асоціації з 2010 року.

Європейська Бізнес Асоціація - неприбуткова організація міжнародного бізнесу в Україні, заснована в 1999 році. Об'єднує понад 900 європейських, українських та міжнародних компаній.