Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів переглянув припущення і прогноз економічного і соціального розвитку України на 2020 рік з урахуванням поточних світових тенденцій і виникнення пандемії COVID-19, погіршивши прогноз ВВП України на цей рік - тепер очікується падіння на 3,9% замість зростання на 3,7%.

Читайте такожКабмін передав до Ради проект змін до держбюджету-2020 із дефіцитом у 6% ВВП

Про це повідомила прес-служба уряду.

Відео дня

"Основні зміни прогнозу є результатом істотного спаду всієї світової економіки і впровадження масштабних заходів, спрямованих на стримування і боротьбу з COVID-19, як в Україні, так і в більшості країн світу. В результаті прогноз ВВП України на цей рік був переглянутий - тепер очікується падіння на 3,9% в порівнянні зі зростанням на 3,7%, який прогнозувався раніше, до початку світової кризи», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що рівень безробіття в Україні в 2020 році становитиме 9,4% проти раніше прогнозованих 8,1%, а падіння реальної заробітної плати становитиме 0,3%.

«Водночас уже з другої половини року очікується відновлення економічного зростання і його прискорення в наступні роки. Серед причин - високий попит в світі на продукцію вітчизняного АПК, значно стійкіша банківська система в порівнянні з попередніми кризовими епізодами, зниження цін на імпортовані енергетичні товари, продовження структурних реформ у співпраці з міжнародними партнерами», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що уточнені основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2020 рік будуть використані при перегляді державного бюджету на 2020 рік.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% в 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують падіння світової економіки через пандемію коронавірусу і викликаної цим світової кризи.

За оцінками експертів міжнародної банківської групи Raiffeisen Bank International, економіка України внаслідок впливу епідемії коронавірусу і пов'язаних із цим обмежень поточного року впаде на 3%.

При цьому вони очікують, що в 2021 році зростання економіки України становитиме 3%.

Експерти вважають, що поточного року економіка Польщі впаде на 2%, Угорщини - на 3,5%, Чехії - на 5,2%, Словаччини - на 6%.

В цілому для єврозони експерти прогнозують падіння економіки в 2020 році на 4%.