REUTERS

Банк Японії вперше вводить від'ємну відсоткову ставку на рівні мінус 0,1%, йдеться в заяві фінансового регулятора за підсумками чергового засідання, пише Прайм.

Ця ставка буде застосовуватися до поточних рахунків фінансових інститутів у Банку Японії. Раніше вона становила 0,1%.

"Банк і далі знизить процентну ставку, якщо вважатиме за потрібне", - відзначає регулятор. Метою даного рішення про введення "якісного і кількісного пом'якшення з негативною процентною ставкою" є досягнення цінової стабільності з інфляцією на рівні 2% в найкоротші терміни.

Відео дня

Читайте такожУряд Японії очікує в 2016 році рекордне зростання ВВП за останні 19 років

Рішення про введення від'ємної процентної ставки прийнято голосуванням: за рішення висловилися 5 членів регулятора, проти були 4 людини.

У той же час Банк Японії знову підтвердив намір зберегти курс на збільшення грошової бази в межах 80 трильйонів ієн щорічно (приблизно 654 мільярди доларів), що повністю співпало з прогнозами аналітиків.

Читайте такожДешева нафта допомогла Японії значно скоротити дефіцит торгового балансу

Банк Японії викуповуватиме державні облігації країни такими темпами, що їх кількість в обігу буде щорічно збільшуватися приблизно на 80 трильйонів ієн. Регулятор також має намір підтримувати кількість корпоративних облігацій в обігу на рівні 2,2-3,2 трильйона ієн.