Фото УНИАН

Верховна Рада України не змогла призначити нових членів Ради Національного банку України за парламентською квотою.

За ухвалення відповідної постанови 4234 проголосували 211 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Читайте такожРада звільнила членів Ради НБУ за парламентською квотою

Представляючи проект постанови 4234, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайло Довбенко повідомив, що пропонується призначити членами Ради НБУ президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера - на 7 років, екс-голову монетарного департаменту НБУ Наталію Гребеник - на 6 років, члена редакційної ради VoxUkraine Тимофія Милованова - на 5 років і завідуючого кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету Віктора Козюка – на 4 роки.

Водночас, проект постанови 4234, внесений до парламенту головою Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергієм Рибалкою передбачав призначення членами Ради Національного банку голови ради Асоціації українських банків Станіслава Аржевітіна терміном на 7 років, екс-директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової – на 6 років, члена редакційної ради VoxUkraine Тимофія Милованова – на 5 років, екс-заступника голови НБУ Віри Ричаківської – на 4 роки.

«Ми на відкритому засіданні нашого комітету провели великий конкурс і відібрали 4 людей... Є рішення комітету, яке було подано та зареєстровано у Верховній Раді в березні. Ті кандидати, які сьогодні вносилися з голосу – це люди, які не проходили, і це зовсім інші люди. Це фальсифікація і змова. Тому я вимагаю, щоб це питання було знято з порядку денного», - сказав у ході свого виступу Рибалка.

Після його виступу, депутати не підтримали пропозицію спікера парламенту Андрія Парубія повернутися до розгляду постанови. 

«209 за, для повернення – недостатньо голосів. Ми ввійшли в дискусію, яку потрібно розслідувати та з'ясувати», - сказав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, вчора прем'єр-міністр України Володимир Гройсман звернувся до народних депутатів із проханням відновити заблоковану роботу Верховної Ради і затвердити склад Ради Національного банку України за квотою парламенту для затвердження радою фінансової звітності НБУ за 2015 рік і перерахування до держбюджету 38 млрд грн прибутку регулятора. 

Голова уряду заявив, що якщо парламент не затвердить склад Ради НБУ за своєю квотою, соціальні виплати населенню будуть під загрозою.

У рамках Закону «Про Національний банк України» фінансова звітність НБУ складається відповідно до міжнародних стандартів і має бути затверджена радою регулятора, однак повноваження попереднього складу ради закінчилися 10 вересня 2015 року, а новий склад ще не сформований президентом і Верховною Радою України.