Ілюстрація REUTERS

Національний банк прогнозує приплив прямих іноземних інвестицій в економіку України в 2017 році на рівні 1 млрд дол., або на такому ж рівні, як у 2016 році.

Читайте такожНБУ буде по-новому оцінювати запаси прямих іноземних інвестицій

Про це повідомив сьогодні журналістам заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Відео дня

«Що стосується прямих іноземних інвестицій, наш прогноз на цей рік щодо надходження інвестицій такий самий, як і минулого року, тобто на 1 мільярд доларів»,- сказав Сологуб.

За його словами, за підсумками перших двох місяців року передумов збільшувати цей прогноз поки що немає, але наступного року очікується прискорення припливу інвестицій через прискорення структурних реформ і старт приватизації.

«Навіть 2,2 мільярда доларів, які ми очікуємо наступного року, не є такою великою сумою – це менш як 2% ВВП, тоді як країни нашого регіону в період активного росту залучали 6-8% ВВП на рік», - додав Сологуб.

За оцінками НБУ, значних надходжень інвестицій з Росії, яка за підсумками минулого року стала найбільшим інвестором України у зв'язку з проведенням докапіталізації дочірніх банків, не очікується, оскільки ці банки вже докапіталізовано і мають намір покинути ринок.

Як повідомляв УНІАН, Державна служба статистики України оприлюднила дані, згідно з якими іноземні інвестори вклали в економіку України у 2016 році 4,4 млрд дол. США прямих інвестицій, що на 17,1% більше за показник за 2015 рік на рівні 3,764 млрд дол.

За оцінками НБУ, приплив іноземних інвестицій в економіку України у 2016 році становив 3,4 млрд дол., у тому числі «живими» грошима надійшли кошти на суму 1,1 млрд дол., тоді як левова частка припливу інвестицій є конвертацією банками своїх кредитів перед материнськими структурами в капітал.