Національний банк України 11 листопада розіслав комерційним банкам роз'яснення щодо проведення ідентифікації клієнтів банків.

Так в роз'ясненні, текстом якого є в розпорядженні УНІАН, зазначається, що на сьогодні низка банків в процесі ідентифікації клієнтів () вимагає від клієнтів-фізичних осіб, без урахування ризику здійснення ними фінансових операцій з метою легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, дані, зокрема, про види діяльності підприємства, на якому працює клієнт; сукупний дохід сім'ї;  наявність  серед родичів клієнта працівників або засновників банку. Крім того, банки вимагають повідомлять чи був клієнт керівником (власником) підприємства, яке збанкрутувало (ліквідовано); чи застосовувалися до клієнту штрафні санкції за порушення чинного законодавства, дані про сімейний стан, а також інформацію про наявність вченого ступеня, наявність транспортних засобів (кількість транспортних засобів у власності, вид, марка, модель, рік випуску).

При цьому Нацбанк відзначає, що як підставу для надання клієнтом такої інформації комбанки посилаються на  пункт 3 постанови НБУ (№ 22 від 31.01.2011), яким необхідність одержання такої інформації не передбачена.

Відео дня

«Якщо банк вважає за необхідне отримати додаткові дані, які не вимагає чинне законодавство України, він повинен визначити перелік таких документів і відомостей та передбачити умови їх надання в договорі з клієнтом або анкеті для опитування. При цьому банк повинен проінформувати клієнта, що такий перелік документів та відомостей не є згідно з вимогами законодавства обов'язковим, а їх надання здійснюється в добровільному порядку »- йдеться у роз'ясненні НБУ.

Крім того, НБУ зазначає, що отримання від клієнта інформації з метою уточнення даних щодо його ідентифікації, оцінки фінансового стану та суті діяльності має здійснюватися з урахуванням рівня ризику клієнта, визначеного відповідно до внутрішньобанківської програми оцінки та управління ризиками легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму.

Так у Нацбанку вважають, що для оцінки фінансового стану клієнтів - фізичних осіб, які отримують за допомогою банку заробітну плату, пенсію, стипендію, соціальну допомогу та інші передбачені законодавством соціальні виплати, у тому числі за умови, що поповнення таких рахунків з інших джерел не здійснюється або здійснюється протягом кварталу на загальну суму, що не перевищує 150 тис. грн., та / або відкривають мають в банку один рахунок (депозитний) на незначну суму, якщо такі клієнти не віднесені до високого рівня ризику, не є обов'язковим, отримання докладної інформації про майно таких клієнтів.

При цьому НБУ звертає увагу банків, що ненадання клієнтами даних, зазначених банками в анкетах, однак надання яких не передбачено законодавством як необхідна для здійснення ідентифікації, вивчення суті діяльності та оцінки фінансового стану клієнта, не може бути підставою для відмови банком в обслуговуванні таких клієнтів.