Рада міністрів фінансів єврозони (Єврогрупа) схвалила надання Португалії чергового траншу зовнішньої фінансової допомоги від Європейського фонду фінансової стабільності на 0,8 мільярда євро.

Раніше повідомлялося, що рада міністрів економіки і фінансів 27 країн Євросоюзу (Екофін) на засіданнях 9 жовтня може схвалити ослаблення умов бюджетної програми Португалії. Без цього Португалії не можуть видаватися чергові транші фіндопомоги.

Глава МВФ Крістін Лагард повідомила на прес-конференції за підсумками засідання ради, що буде рекомендувати правлінню фонду схвалити бюджетні послаблення для Португалії і виділення чергового траншу в 1,5 мільярда євро. Єврогрупа очікує, що МВФ ухвалить рішення до кінця поточного місяця.

Відео дня

Таким чином, підсумковий розмір наступного траншу повинен становити 4,3 мільярда євро.

Сумарний обсяг допомоги для Португалії - 78 мільярдів євро від країн єврозони і Міжнародного валютного фонду. Сума була схвалена в 2011 році, щоб уникнути дефолту держави.

"Трійка" кредиторів Португалії (представники ЄК, ЄЦБ і МВФ) у вересні поточного року погодилася пом'якшити вимоги за показниками дефіциту бюджету на 2012-2014 роки. Так, за підсумками поточного року Португалії необхідно досягти дефіциту в 5% ВВП проти 4,5% раніше. У 2013-2014 роках показник слід скоротити до 4,5% і 2,5% відповідно проти 3% і 2,3% раніше.

Таким чином, країні був даний зайвий рік на скорочення її дефіциту до рівня, необхідного від усіх країн ЄС - менше 3% ВВП.

Без виконання бюджетного плану країна не зможе отримувати кредити від ЄС і МВФ.

Влада ЄС як і раніше розраховує, що Португалія зможе повернутися на ринки середньострокового і довгострокового капіталу в 2013 році. Якщо ні, то їй може знадобитися збільшення зовнішньої фінансової допомоги, передає РІА "Новости"