REUTERS

Як наголошується в червневому економічному огляді банку «Глобальні економічні перспективи», текстом якого володіє УНІАН, причинами падіння ВВП України стануть звуження доступу до найбільших експортних ринків (зокрема, Росії), зростання цін на імпортний газ і падіння цін на ключові товари українського експорту - сталь і зернові.

У січні 2014 року банк вже прогнозував економічний спад в Україні за підсумками року - на 2%, а в квітні погіршив цей показник до 3%.

На думку експертів банку, подальшому погіршенню економічної ситуації в Україні буде сприяти девальвація гривні, зростання тарифів, зумовлене зростанням цін на паливо, і скорочення внутрішнього попиту, зумовлене скороченням доходів домогосподарств.

Відео дня

Також Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки на 2015 рік, але зберіг прогноз на 2016 рік. «Ми очікуємо невелике зростання економіки України вже у 2015 році - на 2,5% (раніше прогноз зростання становив 3% - УНІАН) та у 2016 році - на 4%», - йдеться в доповіді.

У банку впевнені, що ситуація в Україні багато в чому вплине на сусідні країни, оскільки «Україна є п'ятою економікою Європи, що розвивається» і має тісні фінансові і виробничі зв'язки з усім регіоном.

«Геополітичне напруження навколо України «вимиє» близько 7 процентних пунктів із загального показника зростання економік країн - партнерів України в 2014 році, - наголошується в доповіді Світового банку. - Крім того, це може призвести до значного відпливу капіталу з країн, що розвиваються, в цілому. Вкладення коштів в регіон Європи та Центральної Азії за п'ять місяців 2014 року вже впали на 42% - до 26 млрд дол. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року».

Раніше експерти Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, науково-дослідних інститутів, а також провідних економічних інститутів Національної академії наук прогнозували падіння ВВП країни за підсумками 2014 року на 4,6% і зростання економіки в 2015 році - на 2,2%.

Однак на початку червня Кабінет міністрів озвучив новий прогноз падіння економіки України в 2014 році - на 5% і зростання в 2015 році - на 1,7%.

Ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд також прогнозує падіння реального ВВП України в 2014 році на 5% за прискорення інфляції до 16%, але очікує поліпшення макроекономічних показників України в 2015 році - до 2%.

Європейський банк реконструкції і розвитку прогнозує падіння ВВП України за підсумками 2014 року на 7% за інфляції 14,4% на тлі ескалації насильства на південному сході країни і загальноекономічних проблем. У той же час в ЄБРР відзначають, що в 2015 році в економіці України будуть помітні ознаки стагнації, але, незважаючи на це, економіка вистоїть.

За даними Держстату, спад ВВП України в першому кварталі 2014 року порівняно з відповідним кварталом 2013 року (у постійних цінах 2007 року) склав 1,1%.