В Україні хочуть запровадити електронну трудову книжку / фото УНІАН

Кабінет міністрів України підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», що пропонує ввести облік трудової діяльності працівника в електронній формі і тим самим узаконити електронну трудову книжку.

Читайте такожБільшість українців погодилися б отримувати зарплату "в конвертах" – опитування

Таке рішення Кабмін прийняв під час сьогоднішнього засідання.

Відео дня

Зокрема, законопроект передбачає ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також продовження такого обліку в паперовій формі, якщо цього бажає працівник.

Законопроектом також пропонується врегулювати механізм накопичення, обробки і використання цієї інформації для підтвердження стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що прийняття цього законопроекту дозволить зробити автоматичним нарахування пенсій.

«Завдяки цьому законопроекту буде спрощено доступ до інформації про трудовий стаж працівників, а це буде означати, що пенсії будуть нараховуватися автоматично», - сказав Шмигаль.

Присутня на засіданні Кабміну міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що прийняття законопроекту дозволить досить швидко реалізувати ключові її положення на практиці.

«Через три місяці після прийняття закону Верховною Радою будуть створені умови, щоб Пенсійний фонд міг призначати людині пенсію автоматично», - сказала він.

Також Лазебна повідомила, що для оцифрування даних з паперових трудових книжок та внесення їх в електронний реєстр знадобиться 5 років.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація законопроекту не потребує додаткових коштів з державного бюджету.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді минулого року Кабінет міністрів України схвалив проект закону про переведення трудових книжок в цифровий формат і вніс його на розгляд Верховної Ради, але законопроект так і не був розглянутий парламентом.