Українська економіка згідно з прогнозом зросте на 5,3% цього року / REUTERS

Інвестиційна компанія Dragon Capital прогнозує, що у 2021 році валовий внутрішній продукт України зросте на 5,3%.

Читайте такожПо стопах барона Мюнхгаузена: як Кабінет Шмигаля хоче втричі збільшити ВВП України (рос.)

Про це під час спільної зустрічі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) "глобальний огляд економіки України" заявив генеральний директор Dragon Capital, президент ЄБА Томаш Фіала.

Відео дня

"Якщо уряд пророкує 4,6% зростання, то ми очікуємо 5,3%. Це призведе номінальний ВВП у доларовому обчисленні до 171 мільярда доларів. Це така цифра, яка порівнянна з 2013 роком, хоча ми втратили частину країни та частину економіки. Інфляція буде трохи вище, ніж минулого року, - 6,5%. Дефіцит бюджету трохи менше-5,2%. Борг до ВВП вже рости не буде, він стабілізується на рівні 60%. І курс ми очікуємо на кінець поточного року на рівні 28 гривень за Долар, а середній 27,2", - сказав він.

При цьому Фіала додав, що в четвертому кварталі 2020 року вітчизняна економіка вийшла на докризовий рівень і показала такі ж результати, як у четвертому кварталі 2019 року. Цьому сприяло швидке відновлення після жорсткого весняного локдауну, реалізація проекту "велике будівництво", відсутність коливань валютного курсу, а також високе споживання товарів населенням.

"Ми очікуємо, що ВВП минулого року впав лише на 4%. Приблизно через тиждень будуть офіційні дані від Держстату. Це один з кращих результатів в Європі. Тільки Польща впала трохи менше", - сказав президент ЄБА.

Що цьому передувало