Державне підприємством «Завод ім. Малишева» - головний виробник бронетехніки в Україні - завершив випуск чергової партії танків БМ «Булат» в кількості 10 одиниць для Збройних сил України.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні підприємство відвантажило цю техніку в діючі частини української армії.

Генеральний директор заводу ім. Малишева Олексій ПІДГОРНИЙ зазначив, що техніка виготовлена на замовлення Міноборони України в рамках контракту, підписаного в 2009 році, яким передбачено загалом випуск 29 машин БМ «Булат». 

Відео дня

За його словами, решту 19 машин буде виготовлено в березні – квітні наступного року, і до кінця 2011 року «планується завершити цей контракт». Гендиректор додав, що паралельно завод працює над виконанням інших контрактів, зокрема, виконує замовлення Міноборони на випуск 10 новітніх танків «Оплот», провадить підготовку до виробництва нових моделей бронетранспортерів, здійснює випуск іншої бронетехніки, а також виготовлення дизельних двигунів для Укрзалізниці.

На мітингу виступили заступник міністра оборони України Володимир ОМЕЛЯНЧУК та заступник міністра промполітикиУкраїни Костянтин КУЧЕР, які повідомили, що, згідно з проектом модернізації вітчизняних танків Т-64 до рівня БМ «Булат», у попередні роки завод поставив Міноборони 56 одиниць цієї техніки.

Представники оборонно-промислового комплексу зазначили, що вартість виготовлення всіх 29 танків «Булат» становить близько 210 млн. грн., 80 мільйонів з яких ще має надійти на підприємство. Керівництво заводу сьогодні висловлює надію, що вчасне надходження цих коштів дозволить успішно виконати контракт.

За даними фахівців, створення БМ «Булат» здійснюється на базі вітчизняного танка Т-64Б, що становить основу бронетанкового парку української армії.

Як повідомив журналістам генеральний конструктор зі створення бронетехніки та артилерійських систем Михайло БОРИСЮК, в ході модернізації цієї моделі всі основні характеристики Т-64 – з бойової міці, захисту та мобільності – «значно підвищуються», і українська армія фактично отримує новий сучасний танк БМ «Булат» на рівні машин наступних поколінь Т-80УД і Т-84. За словами конструктора, цей рівень цілком забезпечує «Булату» спроможність ведення сучасного бою і ставить машину в ряд новітньої техніки, здатної вирішувати найскладніші завдання військових.

Довідка УНІАН. ДП «Завод ім. Малишева» - головний виробник бронетехніки в Україні. У співробітництві з Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова та Харківським конструкторським бюро з двигунобудування підприємство випускає сучасні зразки спеціальних гусеничних та колісних машин військового призначення, а також пропонує програми модернізації техніки, яка є на озброєнні багатьох країн світу.

ДП «Завод ім. Малишева» приступив до модернізації Т-64Б в 2004 р. на замовлення Міноборони України. Після модернізації танк перейменований на «БМ «Булат».

Основні параметри БМ «Булат»: екіпаж – 3 особи, бойова маса – 45 т, гармата калібру 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітний кулемет 12,7 мм.