Ілюстрація REUTERS

Інформація про падіння доходів населення викликає стурбованість Кремля, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожРосійські мільйонери воліють зберігати гроші за кордоном

"Сам по собі процес відомий, безумовно, він викликає стурбованість, але реалізується цілий комплекс заходів, спрямованих на виправлення ситуації", — сказав Пєсков, передає kommersant.

Відео дня

Мірою, яка повинна допомогти, прес-секретар назвав реалізацію національних проектів. Вони, за задумом Кремля, повинні надати динаміку економіці, що в результаті має призвести до підвищення доходів, яке населення має відчути вже цього року.

При цьому Пєсков не побачив страшного тренда в останніх статистичних даних про те, що більшості росіян вистачає грошей лише на їжу. «Що стосується різних позицій, якими маніпулюють іноді в хорошому, іноді в менш хорошому сенсі наші фахівці від статистики, то, скажімо так, іноді показники досить волатильні, часто піддаються коригуванню прямо на наступний день. Тому потрібно дуже акуратно сприймати ці дані»,— сказав він.

Раніше економісти ВШЕ і РАНГіДС заявили, що в 2019 році немає причин для зростання реальних доходів росіян. Згідно з даними Росстату, реальні доходи росіян у першому кварталі 2019 року скоротилися на 2,3%. Падіння відбувалося протягом 2014-2017 років, в 2018 році зростання було 0,1%. Всього з 2013 року падіння доходів, за новою методикою Росстату, становило 8,3%, а за старою — 10,9%.