Виробництво по "Укррудпром" не належить до повноважень Конституційного Суду / фото УНІАН

Велика палата Конституційного Суду України вирішила закрити конституційне провадження у справі щодо приватизації у 2004 році державної компанії "Укррудпром".

Читайте такожГПУ відкрила кримінальне провадження щодо приватизації "Укррудпрому"

Як повідомляє прес-служба суду, відповідне рішення було прийнято 28 травня на підставі того, що виробництво не належить до повноважень Конституційного Суду.

Відео дня

"Дослідивши матеріали справи, Велика палата Конституційного Суду України встановила, що конституційне провадження у цій справі підлягає закриттю, оскільки оспорюваний закон вичерпав свою дію, а, отже, не може розглядатися щодо відповідності Конституції України", - сказано в повідомленні.

У суді наголосили, що рішення про закриття конституційного провадження у цій справі винесено з урахуванням попередніх юридичних позицій Конституційного Суду України, висловлених ним, зокрема, у рішенні від 23 червня 1997 року, постановах від 1 жовтня 2002 року та від 21 листопада 2007 року, в яких зазначається, що нормативно-правові акти, які вичерпали свою дію, не можуть розглядатися щодо відповідності Конституції України, тобто це питання непідпорядковане Конституційному Суду України.

Як повідомляв УНІАН, минулого року Велика палата Конституційного суду України почала розглядати питання про відкриття конституційного провадження про законність приватизації "Укррудпрому" на підставі звернення 54 народних депутатів.

Верховна Рада 9 квітня 2004 року прийняла Закон "Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії "Укррудпром". Від приватизації пакетів акцій підприємств, які входили до складу ДАК, до державного бюджету надійшло 1,4 мільярда гривень.

На даний час більшістю високоприбуткових гірничорудних підприємств країни володіють групи "Метінвест" і "Смарт-холдинг".

Основними акціонерами "Метінвесту" є група українського бізнесмена Ріната Ахметова СКМ (71,24%) і група "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського (23,76%).

Раніше механізм приватизації підприємств "Укррудпрому" неодноразово критикувався експертами та парламентаріями, а також державними відомствами.