Каленков запропонував звернути увагу на інші, експортні корисні копалини / фото прес-служба

Надходження ренти на видобуток залізної руди в бюджет України з 2012 по 2018 рік зросли майже в 5 разів, повідомили в ОП "Укрметалургпром". Водночас рентні платежі від корисних копалин державного значення, куди входить, у тому числі руда, зросли в 1,6 раза, а надходження від видобутку нафти – в 1,1 раза.

Фракція партії "Слуга народу" в парламенті пропонує змінити підхід до формування бази оподаткування при підрахунку рентних платежів на видобуток залізної руди, що знову призведе до зростання ренти - з 8,8% до 10%. Відповідні пропозиції містяться в законопроекті №1210, внесеному Данилом Гетьманцевим.

"Чим викликане таке відкрите прагнення задушити податками один із найпрозоріших бізнесів у сфері видобутку корисних копалин в Україні? Може варто уважніше подивитися на інші корисні копалини, ту ж нафту, бурштин, щебінь, пісок?", - зазначив президент об'єднання Олександр Каленков.

Відео дня

Зокрема, оборот тіньового ринку бурштину в Україні оцінюється в 500 мільйонів доларів на рік. Левова частка цього каменю експортується так само, як і залізорудна продукція, однак, на відміну від ЗРС, такі продажі не відображені в митній статистиці, звертає увагу керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко.

За його словами, пильніша увага податкової служби до тіньового бізнесу і різного роду "податковим ямам" і "сірими" схемами стане дієвішим інструментом збільшення податкових надходжень до бюджету.

"Зручна фіскальна позиція ДПС: збирай з тих, хто не ховається. Вони її виявляють у всьому. В тому числі, наприклад, при відшкодуванні ПДВ "переносять" на "сумлінних платників" те, що не хочуть перемогти: весь ПДВ реєструється в реєстрі, потім вони розкладають достатньо прозоро всі ланцюжки ухильників, але не йдуть до них на перевірки та в суд, а знімають цей ПДВ у підприємства-відшкодуванця", - зазначив Головко.

Нагадаємо, в минулий четвер, 12 вересня, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики створив робочу групу з-поміж представників бізнесу та Державної податкової служби, яка має напрацювати пропозиції щодо змін у законопроект №1210. Результати мають бути представлені в цей четвер, 19 вересня.