Ілюстрація REUTERS

Саме ці два показові кейси з роздержавлення підприємств-гігантів варто брати до уваги при підготовці широкомасштабної приватизації, яку планує Уряд наступного року, зауважує у своєму матеріалі "Дзеркало тижня".

За їх допомогою можна сподіватися на залучення до української економіки 50 мільярдів гривень іноземних інвестицій, яке нещодавно проанонсував Уряд.

Відео дня

Видання нагадує, що права власності на компанію "Криворіжсталь" (зараз "ArcelorMittal Кривий Ріг") у 2005-му році були реалізовані в ході відкритого аукціону корпорації Mittal Steel. Угода принесла державній казні 24,2 мільярда гривень або 4,8 мільярда доларів за тодішнім курсом. Роздержавлення позитивно вплинуло й на розвиток самого підприємства, яке вийшло в абсолютні лідери галузі в Україні (на сьогодні - це найбільший в країні виробник сталевого прокату) та стало одним з ключових гравців на світовій арені.

Вартість пакету акцій національного лідера у сфері дротового зв’язку та інтернету "Укртелеком" під час приватизації у 2011-му році становила 10,6 мільярда гривень, що за актуальним на той момент курсом було еквівалентним 1,3 мільярда доларів. За умовами конкурсу, покупець взяв на себе понад 50 зобов'язань, що стосуються розвитку підприємства після приватизації. На даний момент, з позиції покупця, всі вони виконані, наголошується в матеріалі.

"Укртелеком" продовжує лишатися флагманом дротового зв'язку в Україні / фото УНІАН

Результатом роздержавлення підприємства стало суттєве зростання показників його роботи. Збитковий багато років поспіль державний "Укртелеком" перетворився на прибуткову компанію.

"Якщо у 2011-му (до приватизації) збиток підприємства за підсумками року становив 137 мільйонів гривень (при тому, що абонентська мережа включала в себе майже 11 мільйонів осіб), то вже через два роки після приватизації компанія вийшла на прибуток в 139 мільйонів гривень і обсяги цього прибутку збільшуються з року в рік, - наводить статистику автор матеріалу.- За підсумками 2018-го "Укртелеком" показав прибуток у розмірі 474 мільйони гривень - і це при тому, що через безперервні спроби його реприватизувати підприємство перебувало в режимі турбулентності вже 8 років. Втім, навіть наведений факт не заважає "Укртелекому" залишатися флагманом дротового зв'язку".

Отже, приватизація цих двох компаній - вдалі приклади, які варто демонструвати міжнародному інвестиційному середовищу, наголошується в статті. І водночас – подавати позитивні сигнали інвесторам, котрі очікують на оздоровлення бізнес-клімату в Україні.

"Паралельно дуже важливо, що називається, не сполохати удачу і не наламати дров. У тому числі - зовсім вже недоречним негативним шумом навколо горезвісних реприватизації та націоналізації вже проданих компаній, які стали на ноги", - резюмує видання.