Ілюстрація / REUTERS

Федеральний суд Швейцарії залишив у силі рішення арбітражу в Женеві, який зобов'язав Росію виплатити 80 мільйонів швейцарських франків (близько $82,1 млн) 12-ти українським компаніям.

Як повідомляє Swiss Info, компенсацію належить виплатити за збитки, завдані компаніям внаслідок конфіскації їх активів у Криму після анексії півострова Росією навесні 2014 року.

У двох рішеннях, опублікованих 9 січня, суд відхилив апеляції російської держави у зв'язку з рішеннями, винесеними Міжнародним арбітражним судом в Женеві в квітні 2019 року. В одній з апеляцій російська сторона стверджувала, що женевський судовий орган не підходить для винесення рішення по цій справі, оскільки тим самим він визначає статус Криму.

Відео дня

Читайте такожУкраїна стягнула перший штраф за порушення авіапростору в Криму (відео)

Вона також заявляла, що аргументи українських фірм, які стверджували, що вони в даному випадку підпадають під дію Угоди між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 року, непридатні. Згідно з цим договором Росія і Україна не повинні експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншої країни, без своєчасної виплати справедливої компенсації.

На думку Федерального суду в Лозанні, компетенцію Міжнародного арбітражного суду (у Женеві) не можна ставити під сумнів. Вона вже була підтверджена на попередньому слуханні в жовтні 2018 року, на якому суд також відхилив аргумент Росії про угоду 1998 року.

За відшкодуванням збитків у 2015 році в Постійну палату третейського суду в Гаазі звернулися 12 українських компаній.