Ілюстрація / REUTERS

Ринкова вартість компанії Alphabet досягла історичного рекорду, перевищивши $1 трильйон.

За підсумками торгів 16 січня на біржі Nasdaq ціна акцій Alphabet класу А склала $1450,16, а ціна закриття класу C - $1451,70, передає РБК.

З початку 2020 року цінні папери Alphabet подорожчали на 7,5%, у той час як індекс Nasdaq піднявся на 3,4%. За весь минулий рік акції власника Google виросли на 28%.

Відео дня

За даними дослідницької компанії eMarketer, у 2019 році на частку Google довелося 73% рекламного ринку в пошукових системах США та 31,1% світового обсягу цифрової реклами. У третьому кварталі 2019 року виторг компанії склав $40,5 млрд, що на 20% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Однак не всі прогнози позитивні. Так, аналітик Джим Крамер з CNBC скептично поставився до зльоту акцій технологічного гіганта. "Мені не подобається таке зростання. Воно засноване не на фундаментальних показниках, а викликане імпульсом на ринку, який підштовхнув вгору акції багатьох технологічних компаній", - прокоментував ситуацію експерт, який раніше працював в Goldman Sachs.

На думку Крамера, акції Alphabet можуть впасти, якщо звіт за четвертий квартал 2019 року не виправдає очікувань. Передбачається, що фінансові результати вийдуть 3 лютого.

Утім, на даний момент експерти позитивно оцінюють роботу компанії в минулому кварталі. За їх оцінками, за останні три місяці минулого року Alphabet досягла нового рекорду з виторгу від реклами.

Читайте такожЗасновники Google залишили свої посади в Alphabet

Нагадаємо, раніше в елітний клуб увійшла Apple. Ринкова вартість цієї компанії вперше перевищила позначку $1 трлн 2 серпня 2018 року. Однак закріпитися вище неї Apple зуміла тільки у вересні 2019 року. Зараз компанія коштує $1,41 трильйона.

До Apple цю позначку подолала лише китайська PetroChina. Це сталося в 2007 році після її виходу на Шанхайську фондову біржу. У перший день торгів капіталізація PetroChina зросла до $1,005 трлн. Правда, вже на наступний день акції впали в ціні вдвічі, і капіталізація просіла до $500 млрд. Зараз вона становить $158 млрд.

За Apple пішла Microsoft. Її вартість перевищила трильйонний поріг у квітні 2019 року і зараз становить $1,25 трлн. А 11 грудня 2019 року ринкова вартість Saudi Aramco за два дні після виходу на біржу злетіла до $2 трлн. Поточна вартість нафтової компанії - близько $7 трлн.

Побував вище порогу в $1 трлн і високотехнологічний холдинг Amazon. Проте не зумів втриматися, і зараз його капіталізація тримається на рівні $937,7 млрд.