У Раді очікують, що це дозволить збільшити надходження до бюджету / фото УНІАН

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект, який передбачає зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з нинішніх 25% до 10% із 2022 року.

Читайте такожМешканець Рівненщини перевозив на мопеді мішок з 40 кілограмами бурштину

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного закону №2241 "Про внесення зміни до статті 265 Податкового кодексу України щодо впорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину" проголосували 290 депутата при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як зазначив заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, закон є стимулюючим, оскільки передбачає збільшення надходжень до бюджетів шляхом зниження тиску на сумлінних платників податків. При цьому він додав, що у 2020-2021 роках ставка буде становити 5 і 8% відповідно.

"Комітет на своєму засіданні прийняв рішення врахувати подані депутатами пропозиції про зниження розміру ставки рентної плати за використання надр для видобутку бурштину до 10%, а також тимчасово встановити ставку рентної плати за використання надр для видобутку бурштину до 31 грудня 2020 року включно в розмірі 5%, до 31 грудня 2021 року включно - у розмірі 8%. Таким чином, ставка в 10% діятиме з 1 січня 2022 року", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня минулого року Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину до 10% з 25%.

На засіданні 29 вересня минулого року Кабінет міністрів прийняв пакет законопроектів для впорядкування діяльності з видобутку бурштину в Україні.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів розробити та внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину до 1 жовтня 2019 року.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубки лісу становлять 400 мільйонів доларів на рік.