В Україні хочуть карати за продаж електронних сигарет неповнолітнім / REUTERS

Верховна Рада планує встановити заборону на продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років.

Читайте такожУряд придумав, як боротися з тіньовим ринком сигарет

Як передає кореспондент УНІАН, за проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах" у першому читанні проголосували 272 народних депутатів при необхідних 226.

Відео дня

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів "Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" в частині посилення адміністративної відповідальності, встановлення заборони на продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років, поряд з традиційними тютюновими виробами.

Законопроектом планується з 1 січня 2021 року ввести адміністративну відповідальність за порушення правил торгівлі електронними сигаретами та рідинами, використовуваними в електронних сигаретах, посилити відповідальність за продаж підакцизних товарів шляхом збільшення штрафу від 400 до 1400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або від 6,8 тисячі гривень до 23,8 тисячі гривень (у чинній редакції - від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, тютюнові вироби для електричного нагріву не є повністю безпечними, оскільки містять тютюн і викликають залежність.

"Сьогодні не вистачає незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров'я, в тому числі - довгостроковий. Оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагріву рівень деяких токсичних речовин, що виділяються, в рази вищий, ніж в сигаретах", - йдеться в пояснювальній записці.

Окремі вчені свідчать, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легенів, може викликати запалення легенів і підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легенів.