Китайський експорт різко зріс / фото ua.depositphotos.com

Експорт Китаю, який збільшив військовий бюджет до рекордного показника, підскочив на початку року, що є позитивним сигналом для відновлення світового попиту, а також ознакою того, що друга за величиною економіка світу успішно бореться з торговими обмеженнями та геополітичною напругою. Про це повідомляє Bloomberg.

Обсяг китайського експорту в січні-лютому 2024 року збільшився на 7,1% у річному вираженні і становив 528 млрд дол. Імпорт зріс на 3,5% – майже до 403 млрд дол. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу Китаю у січні-лютому становило 125 млрд дол порівняно зі 103,8 млрд дол за аналогічний період минулого року.

Якщо дивитись по країнам, то експорт до Росії зріс на 12,5%, Індії – на 4,9%, Канади – на 12,7%. Водночас постачання до Японії скоротилися на 9,7%, Південної Кореї – на 9,9%, Австралії – на 7,5%, а країни ЄС – на 1,3%.

Відео дня

Варто зазначити, що недавно прем'єр-міністр КНР Лі Цян на Всекитайських зборах народних представників окреслив у якості мети зростання ВВП країни на 2024 рік у 5%. Деякі економісти скептично поставились до цієї мети через її недостатню політичну підтримку, а також проблеми, пов'язані з кризою нерухомості.

Америка відмовляється від китайських товарів

Раніше повідомлялось, що КНР вперше за 20 років перестала бути головним постачальником товарів до США, поступившись Мексиці. З 2022 по 2023 рік вартість китайського експорту до Сполучених Штатів впала на 20% – до 427 млрд дол, в той час як вартість поставлених товарів з Мексики збільшилась за цей час майже на 5%.

Стрімке падіння спостерігали в електроніці, зокрема, в комп’ютерній техніці. Окрім того, суттєво знизились постачання до США товарів китайської хімічної та фармацевтичної промисловості.

Однією з причин часткової відмови від китайських товарів стали геополітичні розбіжності між країнами. Зокрема, США не влаштовує курс КНР на поглинання Тайваню.  

Вас також можуть зацікавити новини: